13.12.10

De cara al lago



































megjelent a nyaraló egy argentin lapban:
Espacio&Confort Ano8/No81/Diciembre2010 a 40-48 oldal
itt olvasható:
vagy itt röviden:

12.11.10

jön! jön! jön!

köszönhetően a ... tervzsűrinek, folytathatjuk a megkezdett irányt. ez számunkra több, mint pompás! így hát dolgozunk, dolgozunk.




9.11.10

siófoki lakótelep

a nyáron kiválasztott B_verzió alapján három épületnek el is készült a színezése. szolid. játékos.  tiszta.























egyéb munkacsoport.net-es panelszinezés a weblapunkon:
http://munkacsoport.net/images/26panelszinezes/album/index.html
publikálva: OCTOGON 2010/3 Panel = Lehetőség c. melléklet

26.10.10

a.p.a 9 fotó

képgaléria az a.p.a weblapon az installációról:
és nézzétek meg élőben november 9.ig!




12.10.10

kooperatív projektek a műteremházban

A műteremház egy szerves egész, amelyben élénk párbeszéd van a műtermek között. Így nemcsak külön „irodákban” „dolgoznak” emberek, hanem előfordul, hogy különböző területeken végzett munkák összekapcsolódnak, és ebből a kommunikációból adódó inspirációt, kreativitást és innovációt kihasználó projektek születnek.
Az A.P.A Galéria célkitűzései között szerepel, hogy a házban található művészeti ágak egymásra épülve kiegészítsék egymást. Ez a törekvés nem prognosztizálható tökéletesen, mert ennek a beteljesüléséhez megfelelő emberek kellenek. Fontos jellegzetessége a galériának, hogy itt dolgoznak ilyen emberek - így hát születésnapja alkalmából jellemezze az A.P.A-t a célul kitűzött közös munka dokumentációja.
A bemutatott válogatás egy része a Magyar Universitas Program Képző- és Iparművészeti pályázataira készült, a panelfestés pályázatot a FŐTÁV Zrt. írta ki, a megvalósult installáció pedig az Építészet Hónapja 2009 rendezvénysorozat egyik állomása volt.
1. VÉRKÉP
A SOTE Tűzoltó utcai épülete előtti térre tervezett köztéri műalkotás a katoptrikus anamorfózissal kísérletezik.
Készítette: Szabó Ágnes és a munkacsoport.net (Bulcsu Tamás és Fortvingler Éva)
2. FÉNYSZALAG
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épületének aulájába tervezett portásfülke terve, amely az üvegbeton további felhasználási lehetőségeit kutatja.
Készítette: Szabó Ágnes és a munkacsoport.net (Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs és Varga Piroska)
3. SZÓFOLYAM
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épületének aulájába tervezett beltéri vizes műalkotás - a nagy múltú vízköpők utódja - egy olyan innovatív anyagot használ fel, mint az üvegbeton.
Készítette: Szabó Ágnes és a munkacsoport.net (Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs és Varga Piroska)
4. TÁV_FŰ_TŐ
Lakótelep, panel, kemény épített környezet, egyforma lakások, szabályosság, ismétlődés; mindezeknek ellentéte a terven alkalmazott organikus struktúra véletlenszerű viselkedése, amelyhez Szabó Ágnes „fű” ábrázolásainak parafrázisait használtuk fel.
Készítette: Szabó Ágnes, Németh Zoltán és a munkacsoport.net (Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva és Móser Balázs)
5. VÍZ: ANYAG ÉS MÉDIUM
Az installáció témája a víz, a vízzel való játék, kontaktus a vízzel, a víz ábrázolása, a víz megidézése különböző eszközökkel, olyan anyagokkal és médiumokkal kísérletezés, amely a víz tulajdonságait képesek szimulálni a víz valós fizikai jelenléte nélkül.
Készítette: Brezina Zoltán, munkacsoport.net (Bulcsu Tamás és Fortvingler Éva) és a CTRL csoport (Bajusz Csaba, Balogh Sándor, Csoóry Tamás, Eperjesi Nándor, Kerti Géza, Koós Árpád, Nagy-Kardos László, Németh Zoltán, Sebők Julianna

8.10.10

fák, fény, balaton

balatonakarattya az építészfórumon!
megbeszéltük, hogy itt aztán soha, de most mégis publikáltuk a fórumon. legfeljebb nem olvassuk majd el a kommenteket. :)
de ti olvassátok el a kis összefoglalót.
itt: http://epiteszforum.hu/node/17071

4.10.10

pro architectura díj

pro architectura díjat kaptunk. hurrá!

a sun light hotel árnyékában

újabb terv kerül a fiókba, mint azt mondani szokták... búcsú a XII. kerületi eötvös utcai négy lakásos háztól, amely a víztorony közelében épült volna. a teleknek mi voltunk a második építészei, de a projekt most sem fog megvalósulni. talán mert az üresen álló sun light hotel baljós árnya vetül rá. 
folyt.köv. 







30.9.10

média építészeti díja 2010

regisztráljatok és szavazzatok a komócsy-házra!
itt: http://epiteszforum.hu/node/16968  (gúzsba kötve táncolni)



és mivel több szálon kötődik a két épület, álljon itt a csernyus-ház, amely 2007ben bekerült a média építészeti díja döntőbe. azóta sem kaptuk meg a döntősöknek járó zuhanyrózsát!! :) hátha most kapunk egy zuhanyrózsát.
építészek: bulcsu tamás, fábry zoltán, fortvingler éva, petró margó

10.9.10

gúzsba kötve táncolni - komócsy-ház az építészfórumon

felkerült a komócsy-ház az építészfórumra. íme: http://www.epiteszforum.hu/node/16820
a cikk egy része a koncepció leírás röviden, a másik fele a dla dolgozatomra épül (szabályozások által determinált építészet, 2009), így a tervezést a gyakorlati oldaláról közelíti meg, a kulisszatitkokba enged betekintést. végül a lakókhoz szól. ez szerintünk egy érdekes téma, habár nem fejtettük ki részletesen, készülünk egy hosszabb gondolatsorra ezzel kapcsolatban. teljesen befolyásolja az épület vizuális megjelenését és nagyon hátrányos pozícióból tudunk csak küzdeni ellene, így tehetetlenek vagyunk a házibarkácssal szemben. ez a helyzet. viszont az épület vizuális képének formálása a lakók által nem egyértelműen negatív. vannak akik jól használják, folytatják, amit mi elkezdtünk, ők igazi partnerek, akiknek szerintünk  köszönettel tartozunk.
szóval minden rendben. a kérdés már csak az, hogy ki volt komócsy?!

9.9.10

new architecture around Lake Balaton

most meg A10-et vegyetek!
benne az akarattyai nyaraló a balaton környéki válogatásban.

13.8.10

vegyetek octogont!

vegyetek octogont, mert benne van a komócsy!
és azt is megtudhatjátok, hogy min dolgozik az ateliersarchitects!

3.8.10

in memoriam szigliget_koncepció_1

Íme a ház, amely nem épül meg.
























A házat a szigligeti szőlőhegy terütére terveztük. Ez helyi értékvédelem alatt áll, ezért a HÉSZ szigorú építési előírásaival találtuk szemben magunkat. Az épület formája meghatározott, teljesen egyszerű. A terveket a KÖH-hel kétszer egyeztettük, eleget téve kéréseiknek egyrészt a traktusszélességet csökkentettük, másrészt - némi helyi kutatás és Krizsán András és Somogyi Győző: A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete c. könyv áttanulmányozása után - az utcai homlokzatot a tradícionálisan zárt, egy-két-három ablakkal megnyitott oromfalas balaton-felvidéki hagyományok szellemében átterveztük. Kompromisszumként az épület hosszabbik oldalán nagyobb nyílások lehetnek.
Így nem sok eszköz maradt a kezünkben, hogy a hagyományok kontinuitását mindenki számára elfogadható mértékben "fertőzzük meg" a huszonegyedikszázaddal, és persze, hogy a megrendelő életformájának is megfelelő téri helyzeteket teremtsünk, aki persze nem szőlősgazda, hanem egy nyaraló család. De végül mi szeretjük azt a konszolidáltabb verziót is, amely végül elfogadtattatott, amellett, hogy nem gondoljuk, hogy az itt prezentált szigliget_koncepció_1 nem számít elég konszolidáltnak.
Jelenleg engedélyezési eljárás alatt áll a tájbasimuló verzió. :)
Folyt. köv.

28.6.10

gyermekbútor kész!

elkészült a gyermekszobabútor a nyaralóban.
tervek egy korábbi posztban: 
http://munkacsoportnet.blogspot.com/2010/03/gyermek-butor.html
alaprajz: 
http://www.munkacsoport.net/images/02kenese/album/index.html
ezzel helyreállt a gyermekszoba Balatonakarattyán, amely speciális adottságai miatt (keskeny, mozgalmas forma) egyedi bútort igényelt.






















ez meg a felnőtt háló bútora.






















21.6.10

fényszalag

































A feladat az épület portásfülkéjének megtervezése és ehhez kapcsolódva a Litracon anyagnak (jelen pályamű esetén a csiszolt, polírozott felületű sötétszürke Litracon pXL betonnak) az adott építészeti feladatra alkalmazott megfogalmazása. A tervezési helyszín a BME Q épületének aulájában, a bejáratától jobbra esik. Közvetlenül kapcsolódik az aulatérhez és közvetetten, vizuálisan kapcsolódik az épület előtti térhez az üvegfalon keresztül.
Az anyag jellegzetes tulajdonságai, vastagsága (vékonysága) és a vasalás adta nagy méretek okozták a szalagszerű asszociációinkat. Tervünkben egy folytonos szalag tekereeg a portásfülkének kijelölt tervezési területen, belseje zárt-nyitott fülkét, lazábban csavarodó vége recepciós pultot alakít ki. A szalag anyaga6cm vastag Litracon pXL , és sima, zsaluzott, polírozott, sötétszürke, 12cm vastag vasbeton falszakaszok kombinációja. A vasbeton szalag és a Litracon pXL szalag egymásba csavarodik, az összecsavarodott szalagok új szalagot (szalagfonatot) hoznak létre. A csigavonalban csavart szalag lágyságát az anyaghoz és technológiához igazítva élekbe hajtogattuk.
A szalag hajlítgatásával létrejött forma magja a zárt-nyitott portásfülke. A portásfülke közel 2m² pultfelületet biztosít az épület megfigyelő/biztonságtechnikai rendszereszközeinek. Helyet kap benne kulcsosszekrény és öltözőszekrény 4 fő részére. A fülke az aulatértől szeparálható egy rozsdamentes acélrács anyagú tolóajtóval, amely közös légteret biztosít az aulával, betekintés ellen a tekeredett szalag folyamatosan csökkenő szakasza védi. A szalag további szakasza a recepciós pult 110cm magas fala, ehhez kapcsolódik 75cm magasan a munkafelület. A pult anyaga sötétszürke zsaluzott, polírozott beton.
A Litracon pXL felületeket megvilágítani szükséges, mert csak így láthatóak az azonos színű, sima betonfelületekkel csavarodó, üvegbeton adta minták, formák. A Litracon pXL elemek hátoldalára acélkeretet erősítünk, ebbe kerül a világítás, amelyet fehér fényű LED szalag szolgáltat. Az acélkeretet hátulról 2cm vastag Argomex, szálerősítéses betonlemezzel burkoljuk, amelyet átmenő csavarozással rögzítünk.
A forma kihajtogatott rajzán látszik a minta folytonossága. A minta a függönyfal felőli oldalon is folytatódik, így nemcsak az aulatér felől, hanem kültérből is érdekes képet nyújt kivilágítva. A fülke tetejére hajló sík látványa pedig egyrészt szintén a kültér felől, másrészt az aula légterén átmenő közlekedő híd felől fontos.