16.12.11

23.11.11

origami

vegyetek octogont, mert benne van a balatonakarattya_2!
bujnovszky tamás fotóival és árvai andrás szövegével.
meg egyébként is vegyetek, mert jó! :)
több infó a házról itt: http://www.6b.hu/Balatonakarattyai_nyaralo

10.11.11

5 ház - 5 kert

talán még nem késő ma estére programot ajánlani...
az előadás építész és tájépítész együttműködését vizsgálja.
ez a kapcsolat a balatonakarattyai nyaraló esetében különösen erős, gyakorlatilag a tervezés elejétől kezdve együtt gondolkodtunk. így a kert az épület extenziója, és fordítva. létrejött az épület, amelyben a kinntlét és a benntlét határai elmosódnak.
a munkacsoport.net-et bulcsu tamás 
az UILandscape-t kovács árpád képviseli ezen az estén.

13.10.11

top9

balatonakarattya_2 a top9-ben. top lista design 2011
meg lehet nézni a top cséházakat a trendguidon itt: http://www.trendguide.hu/?hazak/633-top-9-haz
ha nem vettétek meg.............

28.9.11

"szép zöld gyep"

h1 udvara a trendguide-on: http://www.trendguide.hu/?hazak/605-szep-zold-gyep
olvashattok múltról jelenről

21.9.11

"strandrakész emberek, úszógumival, gumimatraccal"

nézzétek meg árvai andrás videóját a balatonakarattyai nyaralóról a 6B-n:
http://6b.hu/Balatonakarattyai_nyaralo

4.9.11

h1 kertsarok

esti hangulat a horánszky 1 kertjéből


9.8.11

uborkaszezon_h1_gyeprefel!_worldarchitecture10.cycle

elköltöztünk az a.p.a galériából. új cím: horánszky utca 1, V. emelet. a szép bauhaus házunk a sarkon:
olvassátok a zöldtetőkről szóló összeállításomat (gyepre fel!) az octogon 88. lapszámában! mert csupa jó ház szerepel a válogatásban, egytől egyig:
és szavazzatok a balatonakarattya_2-re a worldarcitecture 10.kör shortlistben. itt:

14.6.11

megosztva

a téli munkák közül keveredett elő ez a pályázat, így nem lesz egy friss poszt. de hadd menjen a puha bunda fal meg a tekergő kék pult, ne várjuk meg vele a következő telet.
decemberben részt vettünk a katona józsef színház meghívásos pályázatán, amely a színház jelenlegi elrendezésének átstrukturálását, a ruhatárként üzemelő előcsarnok és az alsó szint lötyögős tereinek áttervezését, teljes üzemeltetési szemléletváltást tűzött ki célul, melynek egyik kiemelt célja a színház megnyitása napközben is. megosztott első díjat kaptunk, végül a januári prezentációt molnár bea nyerte meg, akivel korábban együtt dolgoztunk a mu színház előterének átalakításán. így a történet folytatása beánál keresendő: http://beamolnar.blogspot.com/

itt meg a mi verziónk.
készítette:
munkacsoport.net - bulcsu tamás, fortvingler éva, móser balázs
és kiégő izzók







feladat
a Katona József színház előcsarnokának átalakítása, a másodlagos funkciók pinceszintre száműzése a fontos és reprezentatív pozíciókból, új funkciók befogadása, amelyek harmonikusan egészítik ki az eddig homogén színházi légkört, a különböző vendégkörök között zavartalanság és átjárhatóság biztosítása.
tisztaság
Megtisztítottuk a teret az évtizedek során képződött lerakódásoktól, mint az előtérből leválasztott kis zugok, vitrinek, túlzó méretű ruhatár pult. A másodlagos funkciók a megfelelő helyre kerültek a pinceszintre, teret felszabadítva így a reprezentatív igényűeknek a földszinten.
kultúra és fogyasztás
Kultúra és fogyasztás alkot közösséget a térben, az utóbbit (kávézó) az utca irányába toltuk, az előbbit (könyvesbolt, jegyértékesítés) az épületben beljebb helyeztük el, a színházhoz közelítve. Nem szabtunk határt, nem választottuk el egymástól a két közeget, olyan koncepcionális eszközöket használtunk, amely mindkét funkció igényeit kielégíti. E kettő mellett természetesen jelen van a színház is, hiszen nem szeparáltuk el kapukkal a közös tértől.
színház asszociációk
A tervezés során visszatérő fontos kérdés volt, hogy miként váljon érezhetővé a színház jelenléte a kávézóban, milyen mértékben váljon, és váljon-e egyáltalán ketté a két funkció. Szándékaink szerint visszacsempésznénk a színház hangulatát indirekt módon, színházi élményekre keltenénk asszociációkat anélkül, hogy a színház elemeit direkt megmutatnánk. A kávézás folyamata egy szerényebben megvilágított térben zajlik az előtér erős fényével szemben, a nézőtér-asszociációt erősíti az előcsarnok állandó mozgása, illetve a szemközti információs falra vetített színházi jelenetek. A kitisztított térbe minimális építészeti elem került, csak a funkció által megkívánt könyvesbolt, jegyértékesítés és kávézó funkció. A három funkciót egy formába foglaltuk. A forma körülöleli az öt munkaállomásos jegyértékesítési pontot, helyet ad a kávézó munkafelületeinek, mozgalmas organizmusként tekeredik az előcsarnok szerkezeti pillére köré, de a csápjai továbbnyúlnak a „könyvesbolt” és a kávézó irányában.
ellentétpárok
Az előcsarnokot két térfélre differenciáltuk, a „demarkációs vonal” a szerkezet adta pozícióba került, a pillérek vonalába középtájt. A régi ruhatár helyét a kultúra és fogyasztás kettőse foglalja el, a bejárat oldala a színházi előcsarnok, az előadások közönségére méretezett közlekedő, és az információ helye, de pihenő területeket alakítottunk ki ezen a térfélen is, az egyik az információs fal alsó része, a másik a könyvesbolthoz kötődő, enyhén lépcsőző, nyugalmas olvasósarok. A térfelek között feszültség van, ezt a terekhez társított fogalom-, ellentétpárokon alapuló hangulatok szembeállítása generálja. A kultúra és fogyasztás a puha oldal, hangulatát nyugalom, a felhasznált anyagokat puhaság, sötét szín, matt felület, a formákat ívek és lágyság jellemzi. A falakat és a mennyezetet sötétszürke, hosszú szálú szőnyeg borítja, a padlót színben azonos rövid szálú. A berendezés sűrű, az asztalok ívesek, a székek (javasolt panton szék) vonala lágyan hajló, akárcsak a tervezett építészeti elem formája, amelynek felülete magasfényű lakkozott, anyaga festett hdf. Elegáns függesztett lámpák világítják meg sejtelmesen a teret (pl. Artemide).
Az előcsarnok – közlekedő térfelet állandó, időszakonként (előadások kezdete, vége, szünet) felerősödő mozgás jellemzi. A formák és síkok élesek, szögletesek, az anyagok kemények, a felületek hidegen csillognak. Az eredeti burkolatot megtartottuk, ha megszűnik a jelenlegi falak sárgás visszatükröződése, akkor a márvány csillogó szürkésfehér színe érvényesülhet és ez illeszkedik a színkoncepciónkba. A kávézó vonalában a kemény oldalon információs falat alakítottunk ki, amely az elbontott vitrint hivatott pótolni, csak nem a megszokott állóképek formájában érkezik az információ a repertoárról, hanem a falra vetítve folyamatosan futnak a spotok, az előadások werkfilmjei, részletei. A puha oldal közönsége nézővé válik, a kávézó elhelyeződik a színházi kontextusba. A fal alsó részét a falra simuló fehér bőr felületű beépített ülőbútor foglalja el. Az alkalmazandó innovatív technikai ötletbörzébe bekerült a bútorra vetített interaktív képek alkalmazásának lehetősége is. Az meglévő álmennyezet bordákat megtartottuk, a bordák közét feszített fólia álmennyezettel töltöttük ki (pl. Barisol), a fólia anyagot felülről átvilágítjuk programozható rgb világítótestekkel.
kiegészítő funkciók
A másodlagos funkciókat a pince szintre helyeztük, így a ruhatárat, a mosdókat, a kávézó üzemeltetéséhez szükséges raktárat, illetve a színház belső működéséhez a kiírásban igényelt helyiségeket (nézőtéri dolgozók öltözője, nézőtéri felügyelő). Az alsó szint hangulata, mivel folytonos az előcsarnok kemény oldalával, anyagában, formáiban, színeiben is azt követi. A padlóburkolatot megtartottuk, az álmennyezetet az előcsarnokhoz hasonlóan alakítottuk ki, megjelenik a fehér bőr bevonatú beépített ülőbútor is.

30.5.11

top lista design 2011

megjelent a top lista design 2011.
munkacsoport.net a top 10 fiatal magyar építész között!
balatonakarattya_2 a top 9 magyar kortárs családiház között!
balatonakarattya_1 makett a mikett oldalon :) !






















azt nem is kell hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egy ilyen jellegű kiadvány, amely megpróbálja helyretenni a design fogalmát minden téren(!) így hát csak szemelgettem belőle, hogy mi fogott meg először.
a személyek leírásánál valamilyen okból fontosnak tartották a szerkesztők, hogy a családi kapcsolatokat megjelöljék az alkotók között, habár ebből nem vonható le a kiadványban semmilyen tanulság - hej! és nem azért mondom, mert mi alkotópárosnak gondoljuk magunkat és nem férj és feleségnek (mivel nem is vagyunk azok :). pláne, hogy vannak (voltak) közös munkáink az előtt időkből is, amikor ez a kategória fel sem merülhetett velünk kapcsolatban.
lásd ezt:
vagy ezt:
stb. (mindkettő tervet szeretjük)
pláne, hogy a terveink nagy részét nemcsak ketten jegyezzük, hiszen azért vagyunk munkacsoport.net, mert véleményünk szerint inspiráló más építészekkel együtt dolgozni, így tudatosan törekedtünk erre, és az elmúlt években számos példa volt rá.
no de az tény, hogy a legtöbbet publikált balatonakarattyai nyaralót ketten terveztük csak. és ez a tény determinál minket. :)
(mondjuk a komócsy házat nemcsak ketten. és pályázatok, koncepciótervek stb. lásd weblapunk)
még nehezebb kibújni a dinasztikus megjelölés alól. apa-fiú kapcsolat...
viszont elgondolkodtam, hogy ezek a kategóriák mennyire fontosak, vagy nem fontosak. esetünkben a férfi-nő építészkapcsolat (alkotói!) mennyire olvasható le a projektekről a női aspektus. a környezetünkben igen sok ilyen páros létezik. ezt csak a praktikum diktálja, vagy egyéb okai vannak? megérne egy hosszabb gondolatsort, így most ezt nem is folytatom, hiszen van aki már megpróbálta megfogalmazni előttem alaposabban. pl. hogy milyen a női építészet. lsd.: simon mariann: valami más, beszélgetések építésznőkkel. vajon létezik-e női építészet, és - visszatérve a top listára - létezik-e férj-feleség építészet. :) és van-e ennek jelentősége. ilyen kérdéseket kellene megfontolni, és persze összevetni a társtudományokkal, interdiszciplinárissá tenni, mert ennek már komoly irodalma van! legalábbis filozófiában, művészettörténetben biztosan. egy alaposabb elemzés és - esetleg - az összefüggések felismerés után volna csak jelentősége megemlíteni ezeket a kapcsolatokat.
ilyesmiken töprengtem, így ez a bejegyzés elég köldöknézegetősre sikeredet. :)

27.5.11

épül a kert

épül a kert a horánszky 1.-ben! (jelenlegi munkacsoport.net headquarter)






















nemsokára beindul a közösségikertészkedés a ház aktív lakóival, meg a homokozás...
akit érdekel, a H1 blogon bővebben a közösségitervezésről: http://palotanegyed.hu/h1/tag/belso-kert/





















tervező: UILandscape
és persze ajánlom a H1 blogot olvasásra:
http://palotanegyed.hu/h1/

6.5.11

mmx

magyar építész kamara 2010 építész évkönyv mmx :) 40-41o.



20.4.11

na min dolgozunk?

aki nem látta a min dolgozik jelenleg a munkacsoport.net? (munkaközi no.1) című installációnkat a fuga - budapesti építészeti központban, annak felfedjük a titkot :)
skiccek, rajzok, mikimakett mutatta be a székesfehérvári projektünk jelenlegi állását. ám aki ennek a verziónak drukkolt, azt ki kell ábrándítsam. a tervzsűris-engedélyeztetéses-bürökrácia labirintusában elveszett a lelkesedés. most agymosást végzünk magunkon, és neki állunk frissen. üdén a kettes számú koncepciónak. alaposan megfontolva a tervzsűri tanácsait.
mindenképpen megérdemelte ez a verzió, hogy közönség elé bocsássuk, mert mi szerettük, és a megrendelők is ebben az épületben és ilyen módon akartak élni!! ezért ez a bejegyzés is rekordhosszúságúra sikeredett. 
tehát jelenleg is ezen dolgozunk. folyt. köv.
képek! a folyamat megfordítva:









az installáció szövege teljes terjedelemben (annak, aki meg akarja érteni):
t e l e p í t é s
Székesfehérvár Öreghegy viszonylag frissen kialakított utcájában, a Bősi utcában található a telek. Valójában zsákutcáról van szó, amely folyamatosan emelkedik és az 11998/7 telekben ér véget, amely a tervezési terület. Így a telek fontos jellegzetessége a térélmény, végig lehet látni az utcán.
Kertvárosias kialakítású övezetben helyezkedik el, Lke-5 besorolású. A rendezési tervben meghatározott cél, hogy a kertvárosi lakóterület laza beépítésű, összefüggő nagy kertes legyen, és az adott esetben 4,5 m-es építménymagasságot meg nem haladó lakóépületek elhelyezésére
szolgáljon. A beépítés módja oldalhatáronálló, vagy az épület elhelyezésénél figyelembe kell venni a kialakult állapotot. A bal oldali szomszéd szabadonálló (305 cm-re van a telekhatártól) a másik szomszéd - aki az utca felőli oldalról érinti a telket – szintén szabadonálló. Az épületet oldalhatáronállóra terveztük, a bal oldali telekhatáron helyezkedik el a tűztávolságnak megfelelő távolságban, a szomszéd épülettől 4,5 méterre.
A bal oldali szomszédnak a tervezési terület felé eső oldala nagyjából zárt, csak kis méretű ablakai nyílnak arra, amelyek alárendelt helyiségeket sejtetnek, lépcsőház, mosdó stb. sőt a tulajdonos magas sövényt telepített a telekhatárra, amely szintén azt a szándékot támasztja alá, hogy nem akarták a tervezési terület felé megnyitni az épületet. Így mi is igyekeztünk szeparálódni a közeli szomszédtól, ezért egyrészt a tervezett épületnek sincsenek nyílásai abba az irányba, másrészt a tömbünk is elkanyarodik a szomszéd tömbtől.
Az épület helyét meghatározó másik fontos szempont az a törekvés, hogy az utca tengelyére szervezzük, így kedvezőbb az utcakép, mintha oldalba kapná a tömböt, és kilátás szempontjából is ez a pozíció bizonyult megfelelőnek.
k u t a t á s
Több találkozás során alakítottuk ki a programot, amely habár a tervzsűri egy része számára meglepően különösnek bizonyult, de abszolút indokolható minden része, hiszen nagyon személyes élményeken és beszélgetéseken alapul. Nemcsak a megbízók kortárs építészetre érzékeny, igényes ízlését ismertük meg, de beleláttunk mindennapjaikba, életformájukba is. Véleményünk szerint a program nem tartalmaz „furcsa” elemeket, így a tervzsűri véleményét a megbízóink és mi magunk is folyamatos értetlenséggel fogadjuk. Az épület méretéből adódik, hogy bizonyos helyiségek „messze” kerülnek egymástól, illetve a szintek közötti közlekedés csak lépcsőn képzelhető el, de ez utóbbi jellemez minden többszintes családiházat, nem ritkaság, és nem rontja a használhatóságot.
f o r m á l á s - i l l e s z k e d é s
Mivel az épített környezetet kaotikusnak érezzük, így ehhez illeszkedni csupán homogén formálással szeretnénk. A természeti környezethez való illeszkedést azonban fontosnak tartjuk, ezt választottuk mértékadónak! Mint az utca legmagasabb pontján elhelyezkedő épület, úgy gondoljuk, hogy kedvezőbb lenne, ha nem magasodna ebben a pozícióban egy két szintes magastetős tömb a többi épület fölé, hanem egy szintes tömbökkel, zöld tetőkkel simulna az erősen lejtős terepbe. A magastetős szabályozást így felülbíráltuk annyiban, hogy az épület egy része a telek hajlásszögével párhuzamosan emelkedik, a belső tereket is enyhén meglépcsőztetve, egy része pedig 25° az öreghegyi helyi építési szabályzat előírása alapján. A nappali-étkező-konyha térhez kötődő enyhén emelkedő-, illetve lapostetőt teraszként használjuk. Emellett a tömbök olyannyira követik a terep esésvonalát, hogy csak a garázs környékének bevágása igényel terepmunkát.
Ezt az igényünket mind a tervzsűri, mind az építésihatóság megértette, nyitottan fogadta és lehetővé tette és állásfoglalást kaptunk arról, hogy épületen a magastető-lapostető négyzetméterek aránya megfelelő.
c s a l á d m o d e l l
Négy tagú család (szülők + két gyermek) igényeit elégíti ki az épület, akik élénk társasági életet élnek, így a külön-külön hálószobák mellett kertkapcsolattal rendelkező vendégszobát alakítottunk ki, illetve a közösségi terek reprezentatív, nagyvonalú jellegét is fontosnak tartottuk (tágas előtér-nappali-étkező). A reprezentatív terekhez kapcsolódik a tetőterasz, kellemes kilátással. A gyermekek játék- és tanulóterét közvetlenül a közösségitérhez kapcsoltuk, így a földszinten elhelyezett hálószobák valóban az elvonulás helyszíneként szolgálnak, az innen nyíló teraszok a nagyrészt puha zöld gyepes kertbe nyílnak.
u n k c i ó s é m a
A család életmódjának és a telek kondícióinak alapján kialakított séma két szintes épület. Két csoportra osztottuk a funkciókat és egy-egy hosszanti tömbben helyeztük el. Az alsó részbe kerültek a hálószobák a hozzátartozó fürdőkkel és a kiszolgáló helyiségek, mint gardrób és háztartási helyiség. A magánszféra terei, intim belső kertre, és a szomszédoktól elforduló gyepes oldalkertre nyílnak, a nagyvonalú emeleti terek, amelyek a közösségi aktivitást szolgálják és nyitott terasszal fordulnak a látvány és utca felé. A két tömb finoman, de jól elkülöníthetően hajlik egymásba, metszetben az előtér-lépcsőtérrel.
Rámpákkal tagolt, belső kertre néző világos folyosókról nyílnak a minimális méretekkel rendelkező szobák. A szülői hálóhoz kis dolgozógaléria kapcsolódik. Tornaszobában végződik a folyosó, amely közvetlen kapcsolatban van a belső kerttel és az azt lezáró szaunaházzal.
Ezzel szemben a reprezentatív terek nagyvonalúak, tágasak, elegáns útvonal köti össze az előteret a méretes nappali-étkező térrel. Ehhez kapcsolódik a konyha, kamra, emeleti mosdó, és a gyermek számára tervezett játék-, illetve tanulószoba.
a n y a g o k
Homogén tömbként kezeljük az épületet, ahol a falak és a tető anyaga azonos, ornamentika szálerősítéses, fehér cementlapburkolat. A homlokzat külső síkjától visszahúzott üvegfelületeket faburkolattal kombináljuk. A magastető egy része extenzív zöldtető, amely a kert füves csápjaként emelkedik ki.
j e l e n l e g i   h e l y z e t
Több osztályvezetői és főépítészi egyeztetésen, valamint két tervtanácson vagyunk túl, amelyen azért vettünk részt, mert a helyi építési szabályzat a lapostetős épületek tervezését csak főépítészi véleménnyel alátámasztva engedi. A kérdésre választ kaptunk, a tervtanács pozitívan fogadta az általunk meghatározott lapostető-magastető arányt. Ennek ellenére egy újabb tervtanácson kell részt vennünk, ahol bemutatjuk a beadott engedélyezési tervet. Már csak reméljük, hogy a kilenc hónapja húzódó tervezés nem veszti el lendületét az engedélyezési eljárás bürokráciájának rengetegében.
...és az installáció helyén megnézhetitek április 26.tól a munkaközi no.2-t, azaz min dolgozik jelenleg dévényi tamás és pethő lászló?