17.2.11

törökbálinti 6 csoportos óvoda

a kiállítás kapcsán - amely még három hétig nyitva tart az N8n galériában, hajós utca 39. mindenképpen nézzétek meg! :) - előkerültek tervek a fiókból (driveról), amelyeket leporoltunk (újrarendereltük) és megállapítottuk, hogy még mindig szeretjük őket. így kiállítottuk. íme az első a törökbálinti 6 csoportos óvoda pályázat (2005), amely nem érkezett be időben, így - bár a posta elismerte, hogy hibázott - kizárt pályaműnek minősült.

Törökbálintra jellemző beépítési tradíció a tagoltság, így nem éreztük relevánsnak egy tömör, zárt tömb jelenlétét. Különböző funkcionális és esztétikai szempontok szerint osztottuk több részhalmazra a komplex egységet, formailag logikus mértékben divizionáltuk. Két alapegység a gyermekek által használt térrendszer - amelyet épületen kívül is leválasztottunk – és az épület működését kiszolgáló egység. Hat csoport kap helyet az előbbiben, az utóbbi a dolgozók igényeit, illetve az épület működtetését biztosító funkciókat tartalmazza. E két alapvető egységet a közlekedő rendszer fűzi össze, amely a játszóudvar felől elindulva laza, változatos térbővületeivel a két rész közös pontjában, az aulában szélesedik maximálisra, majd folytatódik a gazdasági bejárat felé feszesebben, a funkciók igényei szerinti merevségben.
Játékosság volt a jelszó a tervezés során, formailag építőkockaszerű telepítés, kacskaringós folyosók, bujkálás. Játékorientált környezetben a gyermek belső tapasztalati, érzelmi előzményeihez a külső környezet ad inspirációt, architekturális eszközök pedig indirekt úton inspirálják a gyermek fantáziavilágát.

építészet:
bulcsu tamás
fortvingler éva
ágó arnold