11.11.09

Víz: anyag és médium

A.P.A Galéria – Építészet hónapja 2009

Víz: anyag és médium

Az épületben kialakított program azzal foglalkozik, hogy maga az épület milyen összefüggésbe tud kerülni a „vízzel”, illetve az épület használói, akik különböző területeken tevékenykednek, milyen módon reagáltak a „vízre” saját műfajukban, és hogyan dolgozták fel a „vízélményt” egy közös projekt keretében.

Téma a vízzel való játék, kontaktus a vízzel, a víz ábrázolása, a víz megidézése különböző eszközökkel, olyan anyagokkal és médiumokkal kísérletezés, amely a víz tulajdonságait képesek szimulálni a víz valós fizikai jelenléte nélkül.

Az épületen belül két helyszínen alakítottunk ki installációt. A bejáratnál a CTRL Csoport készített interaktív vetítést. A vetített kép, amelyet a néző az esemény részeseként mozgásával befolyásolhat, megidézi az A.P.A leghangsúlyosabb architekturális elemét, az ipari kéményt. Az udvaron megnyitottuk a közönség számára az épület egyik műtermét, itt Brezina Zoltán fotóit állítottuk ki a munkacsoport.net építészei által tervezett installációba foglalva. A fotók prezentálják, hogyan módosítja egy vízcsepp a világról alkotott képünket, az építészeti installáció áthelyezi a fotókat a galériából olyan környezetbe, amely vízzel kapcsolatos asszociációkat kelt, modellezi az anyag ellenállását, befolyásolja a néző térérzetet, beszélgetéseket generál, vízközeli percepciókat hoz létre. Ugyanitt az építészek bemutatják egy épületüket, a balatoni nyaralót tervezése során az épület és a természet hangsúlyozott kapcsolata, vízzel való kontaktusa és a tájjal alkotott egysége formálta. Német Zoltán street art mintái jelenítik meg a vizet a műterem falain és teremtik meg az egész program koherens kialakítását.

Az alkotók, az épület használói:

Brezina Zoltán - fotós

munkacsoport.net – Bulcsu Tamás és Fortvingler Éva - építészek

CTRL Csoport – Bajusz Csaba, Balogh Sándor, Csoóry Tamás, Eperjesi Nándor, Kerti Géza, Koós Árpád, Nagy-Kardos László, Németh Zoltán