13.3.13

hommage à Tillai

Következik a második poszt panelszínezés témában. 
A "hommage à Tillai" című koncepció "A" verziója ugyan nem valósult meg, de sebaj, szeretjük a "B"-t is :) amely itt látható:
Tehát e 2010-ben íródott szöveg, amely az alternatívák közös ismertetését tartalmazza, "A" verziónak a csíkos, "B"-nek a "patchwork" koncepciót jelöli.

komplexitás
Siófok, Koch Róbert utca épületeinek komplex esztétikai megfogalmazása, a homlokzatok színezése, a lakótelep arculatának kialakítása a feladat. Részfeladat az első ütemben a 17 darab panel alkotta lakótelepen 6 épület teljes homlokzati színezésének meghatározása. A 6 épület színezési terve a 11 másik épülettel kialakított kontextusban értelmezhető igazán, bár egyenként is megállják a helyüket. Távoli cél a teljes lakótelep átalakítása, amely a lakókörnyezet minőségi javulását eredményezné. Mind az „A” verzió (csíkos) és a „B” verzió (patchwork) ezt célozza meg, hasonló tervezési módszerrel, csak más-más módon. Eszközeinkkel igyekeztünk az épületek tervezőjének, Tillai Ernőnek nyomában járni, aki erős elemekkel oldotta a paneltechnológia merevségét. A csíkozás és az ablak körül kialakított színes, geometrikus folt is a tervező különböző panel épületei által – bennünk - keltett asszociációkon alapul, egyfajta kortárs parafrázisként.
zöld
Legkarakteresebb tulajdonsága a helynek a dús lombozatú növényzet, amely takarja a homlokzatokat, a nagy méretű falfelületeket, és csak részleteket, foltokat enged látni. A tervezett mintákat is ezt a jellegzetes kontextust figyelembe véve alakítottuk ki, így inkább patternszerű struktúrát („A” verzió csíkos) vagy a teljes homlokzati felülethez képest viszonylag kis „díszítő” elemeket („B” verzió patchwork) javaslunk, a csak nagy méretben értelmezhető, vagy figurális rajzolat helyett.
merev szerkezetiség oldása
A tervezett véletlenszerűség, mint építészeti eszköz, jó módszer arra, hogy a technológiából adódó merev szerkezetiséget, szabályosságot oldja, szétzilálja a panel unalmas, állandóan ismétlődő struktúráját.
diverzitás
Legszembetűnőbb esztétikai problémája a panelnek a formák, homlokzati elemek unalmas homogenitása. Mindkét verziónál fontos törekvés volt a homlokzatok sokfélesége, hogy amellett, hogy nincs két egyforma épület, mégis egységes maradjon a látvány.
színritmus
Az „A” verzió csíkjainak színe fontos szervezőeleme a lakótelep egységének. A színek összefüggenek, átmenetet képeznek az épületek között, összefogják a koncepciót (mint ahogy az leolvasható a helyszínrajzról, ahol sematikusan jelöltük a színkombinációkat és -átmeneteket!) A tónusok váltakozó ritmusa mozgást visz a felületekre, oldja a homlokzatok merev szerkezetiségét. Minden felületre 9 szín kerül, amely 2 féle szín (zöld, kék, barna, sárga) 4 fajta tónusából és a megadott halvány szürke alapszínből áll. Harmónikus véletlenszerűségben kerülnek különböző színek, és tónusok egymás mellé, így a szimultán kontraszt tovább gazdagítja a színpalettát.
színfoltok
A „B” verzió színfoltjai véletlenszerűen kiválasztott ablakokat keretelnek. A 3 fajta színvariáció a foltok véletlenszerűségével kombinálva okozza az épületek sokféleségét.
arculat
Részfeladatként fontosnak gondoljuk a lakótelep egységes arculatának érdekében a garázsokban kialakított kisboltok esztétikai káoszának megszüntetését, egy grafikai kódex megalkotását, amely uniformizálja a feliratok grafikai kialakítását, a színeket, a tipográfiát, a cégek meglévő logójának helyet biztosítva.